НОВИНИ

Жените в живота на Валери Жискар д`Естен

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:25, 05.12.2020
Чете се за: 02:40 мин.
Любопитно
жените живота валери жискар д`естен
Снимка: БГНЕС

Принцесата и президентът

Имало едно време един френски президент и една красива английска принцеса. Той е вдовец, тя – неутешима, защото съпругът ѝ я изоставя заради любовница. Двамата се срещат в Бъкингамския дворец по време на вечеря при закриването на среща на Г7. Достатъчно е галантно целуване на ръка и размяна на няколко погледа, за да пламне страст между двете самотни души. Това не е резюме на книга на френско издателство, прочуто с романтичните си заглавия, а вторият роман на Валери Жискар д’Естен "Принцесата и президентът“, видял бял свят през 2009 г. Бившият президент на Франция, който почина на 94-годишна възраст, е известен освен с държавническите си дела, и с любовните си завоевания – макар да се радва и на успешен брак. Но точно заради това мнозина се питат – дали историята в неговата книга е истинска. Имал ли е връзка Жискар д’Естен с принцеса Даяна?

Истина или художествена измислица?

При излизането на романа въпросът вълнува силно медиите и читателите, които се опитват да отделят истината от неистината, реалността от художествената измислица. Валери Жискар д’Естен е президент от 1974 до 1981 г, но никога не среща принцесата на Уелс по време на мандата си. Това се случва доста по-късно – през 1994 г. на благотворителна вечер в Париж. Снимките, увековечили събитието, не оставят съмнение, че съпругата (по това време) на принц Чарлз силно е впечатлила бившия държавен глава.

"Опитах се да съживя Лейди Ди“

Романс, авантюра или просто флирт? След седмици догадки, Жискар д’Естен слага край на слуховете, тръгнали след излизането на книгата му. "Това е роман, в който принцеса Даяна е основен персонаж. Опитах се да я съживя – такава, каквато беше, когато се запознах с нея“, пише френското издание "Фигаро“, цитирайки бившия президент. По думите му, той опознал донякъде Лейди Ди. Жискар д’Естен твърди, че именно тя го насърчава да пише за любовните истории на държавните глави и дори му дава някои идеи преди смъртта си.

Въпреки че много се изписва след излизането на "Принцесата и президентът“, романът няма особен успех. Той е в тираж 120 хиляди, но са продадени едва 19 хиляди екземпляра, според изчисленията на "Хъфингтън Поуст“. Смъртта на Валери Жискар д’Естен и набиращия все по-голяма популярност сериал "Короната“ може да съживят интереса към романа, а защо не и да вдъхновят сценаристите за някой епизод.

Брачен живот

Достоен за сценарий е и семейният живот на Жискар д’Естен. Както подсказват имената им – Ан-Емон Соваж дьо Брант и Жискар д’Естен са родени един за друг. Ако се съди по родословието им, и двамата са с кралска кръв. Тя е дъщеря на граф, подполковник от кавалерията, загинал в концлагер през 1944 г. (изпратен е там заради съпричастност към Съпротивата). Той израства в буржоазно семейство – баща му е финансов инспектор, майка му е дъщеря на политик и правнучка на министър. Пътищата им се пресичат в началото на 50-те години с посредничеството на кръстника на Ан-Емон. Така започва историята на срамежливото по това време 18-годишно момиче, току-що излязло от пансион за момичета в VIII район на Париж, и блестящият 26-годишен възпитаник на висше политехническо училище и Национално училище по администрация.

Сватба и четири деца

Слючват брак през 1952 г. – граждански и църковен. Ан-Емон изоставя следването си по изкуствознание в училището на Лувъра, за да се посвети на съпруга си и децата си. Валери-Ан, Анри, Луи и Жасинт се раждат съответно през 1953, 1956, 1958 и 1960 г. Жискар д’Естен се впуска твърде млад в политиката, а Ан-Емон остава в сянка до 1974 г., когато той е избран за президент.

Ан-Емон Жискар д’Естен е първата съпруга на френски държавен глава, която играе значима роля, без да изневери на вродената си дискретност. Тя е първата, която заедно с президента отправя свои лични пожелания към французите по време на новогодишното обръщение на 31 декември 1975 г.

СНИМКИ: БГНЕС

Ан-Емон Жискар д’Естен е първата, която отказва да се премести в Елисейския дворец, но e и първата с кабинет там. Много преди Карла Бруни-Саркози и Брижит Макрон, Ан-Емон Жискар д’Естен преглежда внимателно стотици писма на ден с помощта на две асистентки. Тя въвежда модела първата дама да е връзката между президента и гражданите.

Не харесва президентската резиденция, защото намира апартаментите там за твърде малки, а мебелировката, наследена от Жорж Помпиду – старомодна и овехтяла. По-късно споделя пред сп. "Пари Мач“, че и децата нямали никакво желание да напуснат семейния апартамент в XVI парижки район. "Представете си тийнейджъри, които преминават през охрана при всяко влизане и излизане от Елисейския дворец. Те трудно приемаха и да бъдат следени от полицаи, но Жасинт, която се движеше с мотопед, успяваше да се измъкне“, споделя Ан-Емон.

Ан-Емон Жискар д’Естен ще остане в историята и като жената, която беше опора на Валери Жискар д’Естен до самия край след 68 години брак, четири деца и един президентски мандат.

По материали на "Madame Figaro“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,5 удари бреговете на Анталия
Земетресение с магнитуд 5,5 удари бреговете на Анталия
САЩ вече ще може да преследва допинг нарушителите по целия свят
САЩ вече ще може да преследва допинг нарушителите по целия свят